Alumnitarinat

Tällä sivulla esittelemme alumniemme tarinoita. Minkälaisiin tehtäviin ympäristötekniikan opiskelijat päätyvät? Kuinka erilaisia koulupolkuja ympäristöteekkareilla voikaan olla? Tämä ja paljon muuta selviää tutustumalla tämän sivun alumneihin.

Kuka olet?

Moi, olen Sakari Pitkäjärvi. Jotkut tuntevat nimimerkillä Saze.

kerro opintohistoriastasi?

Opiskelin ympäristötekniikkaa pääaineena ja luin Dresdenissä vaihto-opiskelijana itselleni vesitalouden sivuaineen. Opintojen aikana kiinnostus koko ympäristö- ja energiatekniikan alaan on säilynyt, mutta erityisesti se on kohdistunut ympäristötekniikkaan, siitä tarkemmin vesihuoltoon, ja sen alta kaikkein jaloimpaan tekniikan alaan eli jätevesien käsittelyyn.

mitä teit opintojen ohella?

Olin vahvasti mukana Ympäristöteekkarikillan toiminnassa opintojen alusta lähtien. Flokissa olen ollut mm. puheenjohtajana ja rahastonhoitajana. Muissakin jutuissa on tullut pyörittyä, esim. Nääspeksin tarpeistossa, Wappuradiossa ja Minuuttiklubissa.

minkälaista (kesä)työkokemusta sait opintojen aikana?

Opintojen aikana en kovin paljoa kesätöitä ehtinyt tekemään. Yhden kesän leikkasin nurmikkoa ja yhden olin Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolla kunnossapitohommissa. Muut kesät menikin sitten intin, vaihdon ja kesäopiskelujen merkeissä.

mistä teit diplomityösi? miten keksit aiheen?

Tein Huittisten jätevedenpuhdistamolle dippatyön biologisesta fosforinpoistosta. Sain työn maililistojen kautta ja tein siis yritykselle. Työssä pääsi hyvin soveltamaan teoriaa oikealla laitoksella ja kokeellisen osuuden tulokset olivat hyviä.

millainen oli ensimmäinen työpaikkasi valmistumisen jälkeen?

Teen risteilyalusten jätevedenpuhdistamoiden, jätteenkäsittelyjärjestelmien ja jätteenpolttolaitosten käyttöönottoja. Hommat on mukavan haastavia, eikä tarvitse juurikaan tietokoneen ääressä kuluttaa työpäiviään. Matkapäiviä tulee todella paljon.

terveisiä Flokkilaisille ja ympäristötekniikasta kiinnostuneille?

Terveisiä kaikille! Ympäristötekniikka on monipuolinen ja mielenkiintoinen ala. Ei kannata välttämättä kaihtaa isoja ympäristönpaskaajafirmoja, sillä siellä juuri on ympäristötekniikan osaajille tarvetta.


Kuka olet?

Hei, olen Miika Metsälä. Olen lähtöisin pesäpallopitäjänä tunnetusta Vimpelistä.

kerro opintohistoriastasi?

Aloitin opinnot vuonna 2014 ja valmistuin loppuvuonna 2019. Opiskelin pääaineenani ympäristötekniikkaa ja sivuaineenani teollisuustaloutta. Kandivaiheessa minulla oli sivuaineenani kemia. Pääsin myös käymään vaihdossa Trondheimissa. Vaihto-opinnot olivat hieno kokemus, ja eräästä vaihdossa suorittamastani kurssista oli paljon hyötyä diplomityötä tehdessä.

mitä teit opintojen ohella?

Olin pitkään mukana Flokin toiminnassa. Suosittelen kaikille toimintaan mukaan lähtemistä, sain tehdä kivoja juttuja ja opin paljon järjestötoiminnasta!

minkälaista (kesä)työkokemusta sait opintojen aikana?

Tein ”haalarihommia” tehtailla ja jätehuoltoalan yrityksessä.

mistä teit dippatyön? miten keksit aiheen?

Tein dippatyöni UPM:lle paperitehtaan jätevesien anaerobisesta käsittelystä. Kuulin paikasta maililistojen kautta. Työn aikana oppi valtavasti uutta ja mikä tärkeintä, saimme järkeviä ja hyödyllisiä tuloksia.

millainen oli ensimmäinen työpaikkasi valmistumisen jälkeen?

Olen ollut töissä Teollisuuden Vedellä valmistumisen jälkeen. Teollisuuden Vesi on vedenkäsittelyn ja mikrobiologian palveluyritys, joka tarjoaa mm. suunnittelu-, käyttö- ja huoltopalveluja sekä vuokralaitteita vedenkäsittelyyn. Omat työtehtäväni ovat olleet monipuolisia vaihdellen ”kenttähommista” raportointiin.

terveisiä Flokkilaisille ja ympäristötekniikasta kiinnostuneille? Tsemppiä opintoihin! Ala on monipuolinen ja niin on myös osaamisen tarve. Ei kannata murehtia liikaa pää- ja sivuainevalintoja, vaan asennoitua siten, että on valmis oppimaan jatkuvasti uutta.


Kuka olet?

Olen Malla Sipilä, tamperelaistunut pohojalaanen.

Kerro opintohistoriastasi? Milloin olet opiskellut, mitkä pää- ja sivuaineet, mitä muuta mainittavaa opinnoista?

Olen insinööri (AMK) vuosimallia 2009. Yli 5 vuoden virkamiesuran jälkeen tiedonjano ja kiinnostus jatko-opintoihin kasvoi. Löysinkin itseni syksyllä 2015 TTY:n käytäviltä ja diplomi-insinöörin paperit sain kouraan vuonna 2018. Pääaineenani oli ympäristötekniikka ja sivuaineina maarakennus sekä itse koottu väylärakenteet-kokonaisuus. Yliopisto-opinnoissa minulla oli selkeää, mitä halusin. Olin työskennellyt infran parissa ja siellä halusin työskennellä jatkossakin. Taisin viettää suurimman osan opiskelu-ajastani rakennustekniikan käytävällä, mutta ympäristötekniikan pohja loi vähän erilaista näkökulmaa asioihin.

Mitä teit opintojen ohella? harrastuksia, järjestötoimintaa…

Lauloin YKI:n bändissä ja olin vuosia mukana Nääspeksissä tanssijana ja monessa eri roolissa lavan takana. Kuinka paljon ystäviä ja tuttuja näiden kautta sainkaan. Vaikka opinnot ovat jo historiaa, speksiura jatkuu tänäkin päivänä Dispeksin puolella.  

Minkälaista (kesä)työkokemusta sait opintojen aikana?

Pääsin suunnitteluharjoittelijaksi VR Trackille ja sitä kautta Tampereen raitiotieallianssiin. Siitä alkoi minun urani suunnittelijana. Ennen olin istunut työn tilaajan puolella, joten oli mielenkiintoista hypätä pöydän toiselle puolelle ja vielä noin jätti hankkeeseen mukaan.

Mistä teit dippatyön? miten keksit aiheen? teitkö yritykselle?

Dippatyönäni suunnittelin nurmiradan päällysrakenteen Tampereen raitiotieallianssille ja aihe syntyi yhteistyössä tilaajan kanssa ideoita pallotellen. Nyt työn lopputulosta voi ihailla niin Kalevassa kuin Hervannassakin. Hienointa oli tehdä työ, jonka lopputulos on niin konkreettinen ja kaikkien nähtävissä. Toiseksi hienointa oli suunnitella maailman pohjoisin nurmirata.  

Millainen oli ensimmäinen työpaikkasi valmistumisen jälkeen?

Jatkoin valmistumisen jälkeen samalla työnantajalla, ainoastaan suunnitteluprojektit hieman vaihtuivat.

Mitä olet tehnyt sen jälkeen?

Suunnittelijan ura jatkuu. Vajaa pari vuotta olen ollut tie- ja katusuunnittelijana Sitowisessä. Olen jatkanut pääasiassa modernien raitiotiehankkeiden parissa. Parhaillaan olen kadun pääsuunnittelijana Raide-Jokerissa ja Kruunusilloissa. Myös nurmirata-asioita pyörii edelleen välillä työpöydälläni.

Terveisiä Flokkilaisille ja ympäristötekniikasta kiinnostuneille.

Hyvän alan olette valinneet kiinnostuksen kohteeksi. Alan monipuolisuus ja mahdollisuudet ovat niin laajat, että vain mielikuvitus on rajana. Kannattaa tehdä valtavirrasta poikkeavia valintoja, jos se tuntuu omalta. Pääasia, että seuraa oman mielenkiinnon kohteitaan.